Dėmesingas įsisąmoninimas gali padėti susidūrus su elgesio priklausomybe

Skaitmeninės etikos centro ekspertas dr. Julius Burkauskas konferencijoje „Įsisąmoninimu grįsta psichologija 2023“ kalbėjo apie elgesio priklausomybes, tarp jų ir apie probleminio interneto naudojimo (PIN) formas, tokias kaip besaikis žaidimas, pornografijos žiūrėjimas, apsipirkinėjimas, video turinio žiūrėjimas, socialinių tinklų naudojimas.

Konferencijos metu gausiai cituoti moksliniai darbai patvirtina dėmesingo įsisąmonino naudą bet kuriame gyvenimo etape. Dėmesingas įsisąmoninimas gali būti naudingas tiek vaikams, tiek paaugliams ar suaugusiesiems.

Atjauta grįstas dėmesingas įsisąmoninimas leidžia sumažinti savikritiką ir kartu stiprinti pasitikėjimą savimi. Naujausi moksliniai tyrimai leidžia teigti, kad būtent atjauta grįstas dėmesingas įsisąmoninimas gali padėti susidūrus su elgesio priklausomybėmis, tyrimas vis dar vyksta. Konferencijos metu turėjau galimybę pristatyti preliminarius duomenis,“ – sakė dr. J. Burkauskas.

Tai jau trečią kartą organizuota Lietuvos Įsisąmoninimu grįstos psichologijos asociacijos metinė dviejų dienų konferencija, kasmet pritraukianti ir specialistų, ir geresne psichikos sveikata besidominčiųjų būrį. Konferencija vyko hibridiniu būdu gyvai ir buvo transliuojama per Zoom aplinkoje.

Konferencijos programa